MADÁRÜRÜLÉK

Ha kimennél és tátott szájjal hanyatt feküdnél, mennyit kellene várnod, míg egy madár bekakil?

Válasz:

Az egységlemondás furcsa.

Természetesen ez az egyenlet néhány egyszerűsítő feltevést tesz.

Feltételezi, hogy a világon 300 milliárd madár él. Ez a szám a valaha volt legjobb címmel ellátott forrásból származik – „Hány madár van?”, egy tényleges tudományos közlemény, amelyet 1996-ban tettek közzé a Biodiversity and Conservation folyóiratban .

Az egyenlet azt is feltételezi, hogy a madarak véletlenszerűen oszlanak el a Föld felszínén (nem azok), és átlagosan óránként egyszer kakilnak egy véletlenszerű helyen (nem teszik, bár van egy madár, azt mondhatom, hogy ez valószínűleg pontosabb, mint gondolnád). A való világban az idő rendkívül változó lenne. Például, ha a kiválasztott hely egy parkban van egy fa alatt, akkor ez órák kérdése lehet.

Bármennyire is tart, egy dolog biztos: a száj és a test relatív területeit figyelembe véve, mire végre megkapják a száját, a többieket átlagosan több százszor megütik.

Azt kell mondanom, hogy a dimenzióelemzés szempontjából a „kaki” az egyik legfurcsább egység, amelyet valaha is megpróbáltam törölni egy egyenletből. De van egy másik eset is a páratlan egységlemondásnak, amely gyakori a mindennapi életben, és ez bizonyos értelemben még furcsább: a benzines futásteljesítmény.

Az Egyesült Államokban az üzemanyag-fogyasztást mérföldben/gallonban mérjük – ami éppúgy felírható gallon/mérföldként. (Ennek a kölcsönös formának van néhány előnye . Európában népszerű, ahol liter/100 kilométerben adják meg.)

De függetlenül attól, hogy melyik egységeket használja, valami furcsa történik itt. A mérföld a hossz mértékegysége, a gallon pedig a térfogat – ami az hossz3. Tehát gallon/mérföld az hossz3hossz. Ez csak hossz2.

A gáz futásteljesítményét négyzetméterben mérik.

Akár a Wolfram|Alpha-ba is csatlakoztathatja, és megmondja, hogy a 20 MPG körülbelül 0,1 négyzetmilliméter  (nagyjából két pixel területe a számítógép képernyőjén).

Az egységlemondás furcsa.

Rendben, akkor mi ennek a számnak a fizikai értelmezése? Van ilyen  ?

Kiderült, hogy van! Ha az út során elégetett összes gázt felvenné egy vékony csőbe az útvonalon, akkor 0,1 négyzetmilliméter lenne a cső keresztmetszete.

További posztok